Gattò (Neapolitański placek ziemniaczany)


Gatto czyli “kot” to prosty i tradycyjny, neapolitański placek ziemniaczany. Do wielkiego świata trafiły w 1768 kiedy francuscy kucharze podali go na ślubie króla Neapolu Ferdynanda I Burbona z Marią Karoliną Habsburg, córką cesarzowej Marii Teresy. Fakt, iż serwowali je Francuzi spowodował, że zamiast oliwy pojawiło się masło. Są oni także odpowiedzialni za mało zrozumiałą nazwę tego dania. Po Francusku określali je słowem gateau czyli ciasto, Włosi jednak przeinaczyli te określenie.



Składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 400 ml mleka
– 100 gram masła
– 150 gram salami pokrojonego w paski
– 200 gram sera (najlepiej wędzonego) pokrojonego w kostkę
– 6 jajek, z czego 2 na twardo (obrane i pokrojone)
– 150 gr startego Parmezanu
– 2 łyżki bułki tartej
– szczypta startej gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Ziemniaki ugotować i zmiażdżyć jak na kopytka
    • W dużej misce wymieszać z połową masła.
    • Dodać jajka (surowe i ugotowane), mleko, salami, oba sery i gałkę muszkatułową. Doprawić solą i pieprzem.
    • Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
    • Natłuścić okrągłą formę i włożyć do niej masę.
    • Resztę masła roztopić. Polać nią ciasto.
    • Na wierzch ziemniaki oprószyć bułką tartą.
    • Piec około pół godziny, aż wierzch ciast się zrumieni.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych