W Neapolu omułki to jedne z najpopularniejszych małży i owoców morza w ogóle. Co do samej nazwy Impepata di Cozze (czasem też Pepata di Cozze) trudno dać dosłowne polskie tłumaczenie. Pepata to po prostu przymiotnik pieprzna, dla Włochów pieprzem indyjskim jest jednak także ostra papryka, dlatego w wolnym tłumaczeniu nazwę tego dania można też określić jako Paprykarz z małżami. Poniżej wariant z pomidorami, które nie są jednak dodatkiem obowiązkowym, a na filmie powyżej z czarnym pieprzem bez papryki.
Składniki:
– 1 kg omułków dobrze wyszorowanych
– 100 gr pomidorów koktajlowych (najlepiej Pachino)
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– peperoncino drobno pokrojone (ilość strączków wedle upodobania)
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić do niej czosnek oraz paprykę.
- Po minucie smażenia dodać pomidory i małże.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 – 6 minut, aż małże się otworzą.
- Przed podaniem posolić i posypać dużą ilością czarnego pieprzu.