Kalabria to najuboższy region Włoch, gdzie przeciętne zarobki stanowią połowę tego co zarabiają np. bogaci Lombardczycy. To też widać w kuchni. Nie ma tu wielkich tradycji mięsnych – wołowina jest praktycznie nie obecna – a i gleba jest dość jałowa. Na stole dominują więc warzywa, takie jak Bakłażan, który nigdzie indziej we Włoszech nie cieszy się taką popularnością jak tu. Drugi element to ryby i owoce morza, najczęściej trafiające na ruszt. Trzecia to tanie w przygotowaniu ciasta, placki i pieczywa. Wśród całej baterii produktów mącznych najbardziej wyróżnia się Pitta, swego rodzaju odpowiednik neapolitańskiej Pizzy, tyle że nie zawsze o kształcie placka, ale także dużego obwarzanka.
Przepisy
Pitta
- Pitta Arriganat con L’Origano (Placek drożdżowy z sardelami)
- Pitta coi Pomodori (Placek drożdżowy z pomidorami)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Ciambotta (Potrawka warzywna)
- Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
- Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)
- Murseddu (Placek nadziewany mięsem)
- Pancotto (Zupa chlebowa)
- Tiella di Pasta Calabrese (Zapiekany makaron po Kalabryjsku)
- Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Involtini di Pesce Spada (Roladki z miecznika)
Smaki