Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pélardon | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pélardon


Pélardon, jeden z najbardziej znanych francuskich serów kozich, wytwarza się  w łańcuchu górskim Sewenny leżącym we wschodniej cześci Masywu Centralnego (na pograniczu regionów: Alpy-Rodan oraz Langwedocja-Roussillon) – niekiefy używa się nazwy Pélardon de Cevennes. Produkowny jest z surowego mleka i dojrzewa około miesiąca, kiedy to pokrywa się niebieską pleśnią i nabiera łagodnego smaku.
Wspominał o nim już ponoć Pliniusz Starszy w swojej Historii Naturalnej, uznając że to najwyżej ceniony ser w Rzymie (chociaż nie ma pewności że chodzi właśnie o ten ser). Pierwsza pewna wzmianka pochodzi z wydanego w 1756 roku słownika Langwedocko – Francuskiego. Wówczas nazwę péraldou czy też péraldon objaśniano jako „mały, okrągły serek robiony w Sewenny, który swą pikantność zawdzięcza nacieraniu sokiem kaliny wąskolistnej”. Nazwę zresztą wywodzono od langwedockiego słowa pebre, co oznacza właśnie pikantny czy też pieprzny.
Od 2000 roku w połowie maja w Sainte-Croix-Vallée  w Lozère odbywa się Fête du pélardon,  a w Vigan od 2008 roku organizowana jest Printemps du pélardon czyli wiosna pélardon

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych