Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Penne / Mostaccioli (Penne con Ragu Bianco) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Penne / Mostaccioli (Penne con Ragu Bianco)


Nazwa tego makaronu w kształcie krótko i ukośnie krojonych rurek wywodzi się od łacińskiego penna, oznaczającego pióro. Występuje w dwóch wersjach Penne Rigate charakteryzujący się karbowaną powierzchnią oraz gładkie Penne Lisce – podobne do makaronu Mostaccioli którego nazwa po włosku oznacza tyle co mały wąsik. Istnieje jeszcze nieco mniejszy wariant tego makaronu – Penette – a także większy Pennoni. Podobny do Pene jest także cięte Ziti.
Jednym z najpopularniejszych przepisów na podanie tej pasty jest toskańskie Penne Strascicate.

(Poniżej przepis Genaro Contaldo na Pene z Ragu Bianco przygotowanym na bazie kurczaka)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych