Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Poblano (Rajas con Crema) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Poblano (Rajas con Crema)


Chili Poblano to jedna z największych klasyk meksykańskiej kuchni. Niezbyt ostra (1.000 – 1.500 pkt. w skali Scovilla) ale za to dość duża odmiana papryki rocznej (łac. Capsicum annum) przypomina nieco zieloną słodką paprykę sprzedawaną w Polsce – którą zresztą można stosować jako zamiennik. W Meksyku najbardziej znane jej zastosowanie to nadziewana papryka Chile Relleno.

Niejako dedykowanym dla Poblano przepisem jest z kolei Rajas con Crema, popularne szczególnie w środkowej i południowej części kraju. Do jego przygotowania paprykę najpierw się podpieka, aby łatwo zdjąć skórkę, a później kroi w paski (co po hiszpańsku znaczy właśnie rajas). Poblano podsmaża się z cebulą (na 1 kg papryki daje się ok. ćwierć kilko posiekanej cebuli), a na końcu dodaje kilka łyżek kwaśniej śmietany. Taką przekąskę serwuje się w czasie tzw. Taquizas czyli imprez dedykowanych jedzeniem Tacos.

Poblano jest też powszechnie suszone – w tej wersji zmienia już nazwę na Ancho.

(Poniżej przepis na Rajas con Crema z dodatkiem kukurydzy)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych