Kakavia (Zupa rybna)



W przygotowaniu tej zupy greckich rybaków przyświecają dokładnie te same zasady, co w przypadku marsylskiego Bouillabaisse oraz podobnych zup śródziemnomorskiego wybrzeża. Wszystkie były sporządzane pod koniec połowu, jeszcze na pokładzie łodzi, przez co od zawsze były wyjątkowo proste. Samo określenie Kakavia wywodzi się od kakvin nazwy garnka w którym się ją przygotowywało. Poniżej tradycyjny przepis.

Składniki:

– 1,5 kg świeżych, dowolnych ryb
– 3 cebule pokrojne w półplasterki
– 1 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
– 2 marchwie pokrojone w plasterki
– 100 ml oliwy
– pół litra białego wina
– garść siekanej pietruszki
– sok z 1 cytryn

Przygotowanie:

    • Ryby wypatroszyć jeśli to konieczne, oczyścić i pokroić na porcje (można je wyfiletować). Łby zachować od gotowania.
    •  Do garnka o grubym dnie  cebulę, ziemniaki oraz marchew. Zalać wodą tak aby przykryła składniki, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować około kwadrans.
    • Na warzywach w garnku ułożyć ryby: te twardsze niżej, delikatniejsze wyżej, a na samej górze rybie głowy.
    • Do garnka wlać oliwę, wino. Całość uzupełnić wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Posolić i popieprzyć.
    • Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować około kwadransa.
    • Usunąć rybie głowy i dodać sok z cytryny.
    • Warzywa oraz ryby wyjąć i poukładać w talerzach, a sam wywar odcedzi. Zalać nim podane składniki zupy. Całość oprószyć  pietruszką.

 
Kakavię tradycyjnie podaje się z pieczywem oraz sosem Skordalia.

(Poniżej znacznie bogatsza wersja Kakavii z użyciem większej ilości warzyw oraz owoców morza. Nowocześniejszy jest też sposób jej gotowania, gdzie składniki trafiają do garnka po kolei i są zalewane rybnym wywarem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych