Espárragos de Aranjuez (Szparagi z jajkiem i sosem)


Do Hiszpanii szparagi przywędrowały z Francji, wraz z Filipem V Burbonem, wnukiem Ludwika XIV, który zasiadł na tronie hiszpańskim. Podobnie jak dziadek miał słabość do tych warzyw i wprowadził je do menu swojego dworu, który na wiosnę zwykł się wynosić do pałacu Aranjuez pod Madrytem. Zbiegało się to z sezonem na szparagi, które z tego właśnie względu właśnie tu uprawiano. I tak zostało do dziś. W Hiszpanii szparagi z Aranjuez są oznaką jakości.
Podaje się je zresztą podobnie do tego jak jadają Francuzi – podlane są sosem przypominającym sos holenderski.

Składniki:

– kilogram szparagi w dowolnym kolorze (sprawionych)
– 4 jaja
Sos:
– 2 żółtka
– łyżka octu winnego
– 100 gr masła pokrojonego w mała kostkę
– szczypta mielonej papryki

Przygotowanie:

    • Sprawione szparagi gotować w osolonej wodzie około 20 minut.
    • Jajka ugotować na miękko.
    • Sporządzić sos: przygotować kąpiel wodną.
    • Gdy w dolnym naczyniu zawrze woda, do górnego wbić żółtka i ocet winny. Przyprawić papryką, solą oraz pieprzem i energicznie ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsta masa.
    • Masło rozpuścić w garnuszku i stopniowo dolewać do jajek stale mieszając.
    • Gdy sos stanie się jednorodny zdjąć miskę z wodnej kąpieli.
    • Szparagi ułożyć na talerzu, podlać sosem, a obok położyć obrane ze skorupki jajko i je rozciąć, tak aby żółtko wypłynęło na warzywa.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych