Do Hiszpanii szparagi przywędrowały z Francji, wraz z Filipem V Burbonem, wnukiem Ludwika XIV, który zasiadł na tronie hiszpańskim. Podobnie jak dziadek miał słabość do tych warzyw i wprowadził je do menu swojego dworu, który na wiosnę zwykł się wynosić do pałacu Aranjuez pod Madrytem. Zbiegało się to z sezonem na szparagi, które z tego właśnie względu właśnie tu uprawiano. I tak zostało do dziś. W Hiszpanii szparagi z Aranjuez są oznaką jakości.
Podaje się je zresztą podobnie do tego jak jadają Francuzi – podlane są sosem przypominającym sos holenderski.
Składniki:
– kilogram szparagi w dowolnym kolorze (sprawionych)
– 4 jaja
Sos:
– 2 żółtka
– łyżka octu winnego
– 100 gr masła pokrojonego w mała kostkę
– szczypta mielonej papryki
Przygotowanie:
-
- Sprawione szparagi gotować w osolonej wodzie około 20 minut.
- Jajka ugotować na miękko.
- Sporządzić sos: przygotować kąpiel wodną.
- Gdy w dolnym naczyniu zawrze woda, do górnego wbić żółtka i ocet winny. Przyprawić papryką, solą oraz pieprzem i energicznie ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsta masa.
- Masło rozpuścić w garnuszku i stopniowo dolewać do jajek stale mieszając.
- Gdy sos stanie się jednorodny zdjąć miskę z wodnej kąpieli.
- Szparagi ułożyć na talerzu, podlać sosem, a obok położyć obrane ze skorupki jajko i je rozciąć, tak aby żółtko wypłynęło na warzywa.