Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Puya / Pulla | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Puya / Pulla


Chili Puya – odmianę Papryki Rocznej (łac. Capsicum Annum) uprawianą w okolicach miasta Meksyk – często porównuje się z chili Guajillo oraz Arbol. Niektórzy przekonują nawet, że to owoc skrzyżowania obu tych papryk (a inni uważają, że to po prostu suszona Arbol). Przemawia za tym nie tylko kształt – wydłużony czerwony strąk – ale także ostrość (od 5.000 do 8.000 w skali Sovilla), która mieści się pomiędzy pikantnością delikatniejszej Guajillo oraz ostrzejszej Arbol. Wreszcie podobnie jak te dwie zazwyczaj używana jest po wysuszeniu. Jakkolwiek by nie było chili Puya zajęła własne miejsce w Meksykańskiej kuchni, chociaż często używana jako substytut swoich krewniaczek.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych