Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Queso Flameado (Ser zapiekany z dodatkami) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Queso Flameado (Ser zapiekany z dodatkami)

Queso Flameado czyli w tłumaczeniu płonący ser, nazywane jest niekiedy meksykańskim fondue. Bazą tej przekąski jest bowiem ser, a nawet kilka jego gatunków – ważne aby dobrze się topiły i pozostawały półpłynne. Alternatywna nazwy to Queso Fundido (topiony ser), a także Choriqueso jako że ser zapieka się niekiedy właśnie z kiełbasą (chorizo). Ważne są też dodatki warzywne (mogą być same warzywa, tak jak na filmie). Sposobów przygotowania jest kilka: wszystko zapieka się razem, ew. ser oddzielnie i podaje z dodatkami, a potem np. flambiruje. Przekąskę serwuje się z tortillami, które służą jako rodzaj łyżki do napierania półpłynnej masy.
Queso Flameado związane jest głównie z północnymi rejonami Meksyku i okolicą El Paso, skąd popularność zdobył też w USA. Pierwotnie był prostym daniem biwakowym – podróżujący lub pasterze przy ognisku topili ser z tym co mieli właśnie pod rękę.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych