Kuzu Tandir (Jagnięcina pieczona)


Przepis na pieczoną jagnięcinę czyli Kuzu Tandir wywodzi się z tureckiej wsi. Tradycyjnie przygotowywało się je na specjalne okazje w tzw. Tandir ziemnych piecach podobnych do indyjskich Tandori. Istotą potrawy jest to, że wiejskim zwyczajem używa się do niej niewielkiej ilości przypraw – wyłącznie pieprzu i soli. Stąd ważna jest jakość mięsa. Analogicznym przepisem na kurczaka jest Piliç Tandiri

Składniki:

– duża łopatka jagnięca
– 200 ml oliwy
– czerwona cebula posiekana w piórka
pieprz i sól

Przygotowanie:

    • Piekarnik nagrzać do 125 st.C.
    • Łopatkę jagnięcą podzielić na pół i natrzeć solą oraz pieprzem.
    • Mięso umieścić w brytwannie i podlać oliwą.
    • Jagnięcinę zapiekać bez przykrycia przez godzinę obracając kilka razy.
    • Do brytwanny dodać nieco wody i dalej odwracając piec jagnięcinę dwie godziny, aż mięso będzie miękkie.
    • Łopatkę wyjąć z brytwanny i wytrybować. Umieścić na półmisku, podlać sosem z pieczenia i obłożyć siekaną w piórka czerwoną cebulą.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych