Hünkar Beğendi to słynne danie którym w 1860 roku sułtan Abdul Aziz I podejmował na swoim dworze francuską cesarzową Eugenię. Miało zadziwić monarchinię połączeniem delikatności bakłażana ze smakiem drobiu. Sukces odniósł pełny – po powrocie do Francji Eugenia wysłała swojego kucharza na dwór turecki, aby nauczył się przepisu. Według legendy, gdy z notesem w ręku spisywał wszystko co robił mistrz kucharski sułtana, ten ostatni wzdrygnął się i miał oświadczyć, że prawdziwy kucharz do gotowania używa wyłącznie serca, oczu i nosa.
Przepis ten można spotkać też pod nazwami Beğendili Kebab, Hünkâri Kebab albo po prostu Hünkar Beğendi Kebab.
Oryginalnie przepis zawierał kurczaka. W ten sam sposób serwuje się jednak także inne mięsa, np. jagnięcinę – tak jak na filmie poniżej.
Składniki:
– 2 ćwiartki kurczaka (ok. 600 gr), wytrybowane i pokrojone na kwałki
– 2 bakłażany
– cebula, drobno pokrojona
– 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
– 2 zielone chili, drobno posiekane
– 2 pomidory, obrane i posiekane
– szklanka bulionu
– szklanka mleka
– garść półtwardego, tartego sera
– pół łyżeczki czerwonej, suszonej papryki
– łyżka mąki
– pół szklanki oliwy
Przygotowanie:
-
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Bakłażany owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odstawić aby ostygł.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć na niej kurczaka. Odstawić.
- Podgrzać kolejne 3 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Po 5 minutach dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut.
- Dodać chili i pomidory. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną papryką.
- Całość zalać bulionem i dusić tak długo, aż większość płynu wyparuje i pozostanie gęsty sos.
- Gdy ostygną, bakłażany obrać ze skóry i drobno posiekać, tak aby powstało puree.
- Przygotować bechamel na bazie pozostałej oliwy – podsmażyć na niej mąkę i zalać mlekiem.
- Gdy bechamel zacznie gęstnieć dodać siekanego bakłażana. Dodać ser, doprawić solą oraz pieprzem i krótko poddusić.
- Na talerze wyłożyć po kilka łyżek bakłażana, a na wierzch nieco kurczaka z sosem.
(Na poniższym filmie Hünkar Beğendi tyle, że w wersji z Jagnięciną.)