Przepis na pieczoną jagnięcinę czyli Kuzu Tandir wywodzi się z tureckiej wsi. Tradycyjnie przygotowywało się je na specjalne okazje w tzw. Tandir ziemnych piecach podobnych do indyjskich Tandori. Istotą potrawy jest to, że wiejskim zwyczajem używa się do niej niewielkiej ilości przypraw – wyłącznie pieprzu i soli. Stąd ważna jest jakość mięsa. Analogicznym przepisem na kurczaka jest Piliç Tandiri.
Zobacz też Tandır Kebabı
Składniki:
– duża łopatka jagnięca
– 200 ml oliwy
– czerwona cebula posiekana w piórka
– pieprz i sól
Przygotowanie:
-
- Piekarnik nagrzać do 125 st.C.
- Łopatkę jagnięcą podzielić na pół i natrzeć solą oraz pieprzem.
- Mięso umieścić w brytwannie i podlać oliwą.
- Jagnięcinę zapiekać bez przykrycia przez godzinę obracając kilka razy.
- Do brytwanny dodać nieco wody i dalej odwracając piec jagnięcinę dwie godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Łopatkę wyjąć z brytwanny i wytrybować. Umieścić na półmisku, podlać sosem z pieczenia i obłożyć siekaną w piórka czerwoną cebulą.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)