Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Rouille (Sos paprykowy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Rouille (Sos paprykowy)


Nazwa Rouille wywodzi się od słowa rdzawy. Przylgnęło ono do tego ostrego majonezowego sosu (nieco podobnego do Aioli) rodem z francuskiego wybrzeża morza śródziemnego ze względu na lekką czerwień nadawaną mu przez czerwone papryczki. Zarówno w Prowansji jak i Langwedocji szczególnie chętnie używa się go do zaprawiania rybnych gulaszów, takich Bouillabaisse oraz Soupe de poissons.
Ten sos tradycyjnie przygotowywało się w moździerzu, dziś można go zastąpić malakserem.

Składniki:

– 2 czerwone papryki
– 5 ząbków czosnku
– papryka chili
– żółtko, surowe
– kilka nitek szafranu
ziemniak ugotowany w mundurku
– 200 ml oliwy

Przygotowanie:

    • Papryki opiec w piekarniku, wypestkować i zdjąć skórę
    • Wrzucić do malaksera wszystkie składniki poza oliwą i zmiksować na gładką pastę.
    • Do przygotowanego sosu powoli wlewać oliwę ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji majonezu. Posolić do smaku.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych