Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Salami d’Asino | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Salami d’Asino


Wedle wielu miejskich legend prawdziwym pierwotnym surowce używanym do produkcji salami była oślina. Nie mniej chociaż w rzeczywistości większość kiełbas tego typu robi się z wieprzowiny jest też tzw. Salami d’Asino czyli właśnie ośle salami. Podobnie jak salami z koniny zwykło powstawać na bazie mięsa osłów należących do wojska, które nie nadawały się już do pracy w koszarach i armii w ogóle. Stąd duża popularność w północno-zachodni Włoszech – m.in. w Piemoncie. Przy produkcji kiełbasy do chudej ośliny dodaje się też wieprzowy boczek. Salami d’Asino dojrzewa około dwóch tygodni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych