Zitounia (Gulasz cielęcy z oliwkami)


Zitoun to używana w Tunezji nazwa oliwek. Od nich też wzięło nazwę jedno z najbardziej znanych tutejszych gulaszy Zitounia. Dusi się różnego rodzaju mięsa, ale każdemu aromat nadają właśnie oliwki. Lepiej używać przy tym zielonych, bo dojrzałe czarne mają dość intensywny aromat, który może zdominować sos.
Poniżej przepis na Zitounię z cielęciną.

Składniki:

– 600 gr cielęciny pokrojonej na średniej wielkości kawałki (ok. 12 kawałków)
– 200 gr zielonych oliwek, pokrojonych na pół
– puszka pomidorów
– 2 cebule, posiekane w cienkie półtalarki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki mielonej papryki
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Mięso doprawić pieprzem, solą i mieloną kolendrą.
    • W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać mięso i obsmażyć je ze wszystkich storn.
    • Do rondla dodać pomidory, czosnek i paprykę. Dusić pod przykryciem około godzinę.
    • Kiedy mięso będzie miękkie dodać oliwki i dusić jeszcze kwadrans.
    • Podając mięso skropić z sosem z cytryny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych