Truchas con Setas en Vino de Rioja (Pstrąg smażony z sosem grzybowym w czerwonym winie)


W Hiszpańskim rejonie Rioja, miejscowe czerwone wino dominuje nie tylko w kieliszkach, ale również na talerzu. Używa się go do przygotowania wszelkiego rodzaju mięs, także ryb. Malutka prowincja nie ma dostępu do morza, za to większość jej życia, także winiarskiego, toczy się wzdłuż biegu rzeki Ebro. To odławiane są dorodne tłuste pstrągi używane w Truchas con Setas en Vino de Rioja. Poza dodatkiem czerwonego wina przepis ten mało kojarzy się z kuchnią Hiszpańską, biorąc pod uwagę, że zamiast ziół i smaków cytrusowych do ryby dodaje się grzyby i szynkę. To styl bardziej charakterystyczny dla Francji i w tym daniu doskonale widać pokrewieństwo obu kuchni, szczególnie w rejonie Pirenejów i okolicy.

Składniki:

– 2 duże pstrągi tęczowe, oskrobane i wypatroszone
– 4 plastry szynki dojrzewającej, najlepiej Serrano
– 150 gr grzybów posiekanych na plasterki
– 200 ml czerwonego wina, najlepiej Rioja
– kilka gałązek tymianku
– 30 gr masła

Przygotowanie:

    • Ryby lekko osolić, wewnątrz umieścić tymianek, posypać pieprzem i owinąć plastrami szynki.
    • Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć na nim rybę, po 5 – 7 minut z każdej strony – aż będzie miękkie.
    • Zdjąć rybę z patelni i na tłuszczu pozostałych z ich smażenia zrumienić grzyby.
    • Dolać wina i kilka minut dusić na dużym ogniu, aż sos nieco zgęstniej.
    • Ryby podlać grzybowym sosem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych