Okra, chociaż używana w kuchniach całego świata – od południa USA i Cajunów, aż po Daleki Wschód – to roślina rdzennie Afrykańska. Powszechna jest zarówno w jej czarnej części jak i na północnym wybrzeżu, a krajach Maghrebu. W Tunezji np. zagłębiem upraw okry jest oaza Tauzar, gdzie nazywa się ją greckim rogiem. W całym kraju popularna jest za to Gnaouia. Rodzaj prostego gulaszu z okrą i jagnięciną w roli głównej.
Składniki:
– pół kg jagnięciny, najlepiej z udźca, pokrojonej na duże kawałki
– 200 gr okry
– 4 papryczki chili (ostrość wedle uznania)
– cebula, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżka papryki mielonej
– łyżeczka harissy
– łyżeczka mielonego kminu
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej mięso.
- Dodać cebulą oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze parę minut.
- Całość doprawić papryką, harissą i kminem. Zamieszczać dodać 3 szklanki wody i dusićpod przykryciem około godzinę.
- Od okry oraz chili odciąć końcówki z łodygą i po godzinie wrzucić jej do duszącego się mięsa. Gotować jeszcze około kwadransa.