Anguilla dei Casoni di Valle (Węgorz w sosie winnym)

Lagunowe jezioro Comacchio leżące nad adriatyckim wybrzeżem Romagni słynie z największych węgorzy w cały Włoszech. Jest go tutaj wciąż sporo i wiele wariantów przyrządzenia węgorza mają miejscowi rybacy oraz ich żony – jest to mi.n. tradycyjna ryba serwowana na Boże Narodzenia. Najprościej jest go grillować na ruszcie lub smażyć. Nieco więcej pracy jest z duszeniem i zapiekaniem, tak jak w przepisie Anguilla dei Casoni di Valle.

Składniki:

– 2 średnie węgorze – umyte, sprawione z obciętymi ogonami i głowami – pokrojone w 10 cm kostkę
– 2 cebule pokrojone w kostkę
marchew pokrojona w kostkę
– pół litra czerwonego wina
– 3 pomidory bez skóry i pestek, pokrojone w kostkę
– łyżka octu winnego

Przygotowanie:

    • Wino połączyć z taką samą ilością wody. Zagotować i posolić.
    • Do gotującego się płynu dodać cebulę i marchew. Gotować pół godziny.
    • Piekarnik rozgrzać do 150 st.C.
    • W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki ryby. Obłożyć je ugotowanymi warzywami i podlać sosem winnym.
    • Całości posolić i popieprzyć. Zapiekać trzy kwadranse.
    • Kilka minut przed końcem pieczenia dodać pomidory i skropić całość octem winnym.
    • Przed podaniem oprószyć pietruszką.

Podawać z Polentą

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych