Kokt Laks (Łosoś z wody)


Mimo, iż Finowie oraz Japończycy wyprzedzili Norwegów w rocznej konsumpcji łososia, to właśnie skandynawowie mają największe tradycje związane z tą rybą. Zanim zaczęła być hodowana stanowiła jednak rarytas, wyjątkowo ceniony za łagodny smak. Z tego względu Norwegowie nigdy nie przesadzali w doprawianiu jej i przygotowywali na trzy sposoby: zapiekali (zobacz: Ovnsbakt Laks), grillowali (zobacz: Ristet Laks) albo po prostu gotowali (Kokt Laks), tak jak w poniższym przepisie.

Składniki:

– 4 kawałki łososia
cebula pokrojona w talarki
marchew pokrojona w plasterki
– pęczek koperku
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W garnku rozgrzać olej i parę minut smażyć na nim cebulę oraz marchew
    • Dodać 1 l wody, koperek i ziele angielskie. Posolić i gotować około kwadransa.
    • Do wrzącego wywaru dodać łososia. Zmniejszyć ogień do minimum i w gorącej, ale nie gotującej się wodzie, trzymać go około 5 – 10 minut.
    • Po wyjęciu z bulionu łososia serwować z ziemniakami i kwaśną śmietaną.

 
Zamiast kwaśnej śmietany można podać sos chrzanowy. Robi się go mieszając: 200 ml śmietany, łyżkę tartego chrzanu, po pół łyżeczki cukru i soli oraz sok z ćwiartki cytryny.

/Fot: thebittenword.com//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych