Małż Wenus / Vongole


Małż Wenus ma kilka aletrnatywnych nazw, w zależności od kraju. Są wśród nich: włoskie Vongole i Arsella, francuskie Clovisse i Palourde czy też brytyjski Clam – chociaż ta nazwa bardziej odnosi się do małża piaskowego. Urodzaj ten wynika z faktu, że w istocie jest to cała grupa Małży z charakterystyczną półokrągłą skorupką, często pokrytą dużą ilością rowków (istnieje również szorstki Małż Wenus przez francuzów zwany Praire, który ma rowki ułożone wzdłuż krawędzi muszli). Występuje dość powszechnie, ale najczęściej jada się go na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Popularnością cieszy się we Włoszech, zarówno na północy w Wenecji – tutaj serwuje się je w sosie Zuppa di Cozze a Vongole – jak i na południu: w Neapolu podaje się je z makaronem Linguine alla Vongole.

Przepisy z Małżami Wenus


Włochy

Linguine alla Vongole (Linguine z małżami wenus)
Zuppa di Cozze a Vongole (Małże w sosie)

Bałkany

Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych