Carciofi alla Giudia (Karczochy po żydowsku)


Taki sposób przygotowywanie karczochów jest najsłynniejszym żydowskim daniem w kuchni Włoskiej – Carciofi alla Giudia znaczy tyle co karczochy po żydowsku (inne to m.in. Pizza Ebraica d’erbe). W Rzymie, Lacjum i całych środkowych Włoszech było przygotowywane zwłaszcza zimą, kiedy karczochy nie miały wielkiej konkurencji wśród warzyw.

Składniki:

– 4 karczochy
– pęczek natki pietruszki
– kilka listków mięty
oliwa

Przygotowanie:

    • Karczochom obciąć górną część liści oraz łodygi, tak aby można je było ustawić.
    • Pomiędzy liście karczochów wetknąć gałązki pietruszki i liście mięty. Oprószyć solą.
    • Karczochy wstawić do rondla i zalać oliwą do połowy wysokości.
    • Całość smażyć na dość dużym ogniu, aż liście się zrumienią i będą chrupkie. Wówczas zmniejszyć płomień i przykryć. Dusić jeszcze dwie, trzy minuty.
    • Odsączyć z tłuszczu i podawać.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o to, aby pokazać jak się przygotowuje tę potrawę.)


/Fot: Martasem//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych