Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Barwena, niezbyt duża i dość oścista morska ryba jest wręczy symbolem największego toskańskiego portu Livorno. Stąd też ogromna różnorodności tutejszych przepisów na przyrządzenie tej ryby. Najbardziej klasyczne jest Triglie alla Livornese: barwena smażona i polana sosem pomidorowym.

Składniki:

– 4 wypatroszone i umyte Barweny
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– łodyga selera naciowego drobno posiekana
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
mąka
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Ryby doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
    • Na połowie oliwy obsmażyć ryby – z każdej strony po 5 min. Przełożyć do nagrzanego piekarnika.
    • Na reszcie oliwy zeszklić czosnek oraz seler.
    • Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. kwadransa.
    • Na koniec ryby podlać sosem pomidorowym.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych