Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)

Mimo, że Liban i angielskie hrabstwo Cumberland są oddalone od siebie tak bardzo jak to możliwe, to mają wspólną tradycję kulinarną: zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Popularne na bliskim wschodzie danie pasterskie Kaleb Batata do złudzenia przypomina bowiem angielski Shepherd’s Pie. Jako, że ziemniaki wędrowały na wschód z Ameryki, przez Europę do Azji, można się domyślać, że na Wyspach Brytyjskich koncept ten pojawił się jako pierwszy.
Oba są daniami z natury pasterskimi, nie mniej oba równie mocno wrosły w kuchnię domową. W odróżnieniu od angielskiej wersji zapiekanki, w Libanie używa się znacznie więcej przypraw. Podobnie za to jak w Cumbrii, również na wybrzeżu lewantyńskim do zapiekanki stosuje się także mięso wołowe (Brytyjczycy nazywają to Cottage Pie).

Składniki:

– pół kg mielonej jagnięciny
– 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych
– 2 cebule, drobno posiekane
– 300 ml mleka
– 100 gr masła
– szczypta gałki muszkatułowej
– 2 łyżki pinii
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc z dodatkiem mleka, połowy masła, gałki muszkatułowej oraz pieprzu i soli.
    • Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
    • Na patelni rozgrzać oliwę. Zezłocić na niej cebulę. Dodać pinie i je również zrumienić.
    • Cebulę doprawić cynamonem i zielem angielskim. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut.
    • W żaroodopornym naczyniu ułożyć na dnie połowę ziemniaków, a na nich mięso. Całość przykryć resztą ziemniaków, posypać bułką tartą i obłożyć resztą masła (można je wcześniej roztopić).
    • Całość zapiekać bez przykrycia około pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych