Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Tulum Peynir / Touloumisio | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tulum Peynir / Touloumisio


Tulum Peynir to półtwardy kozi ser popularny w Turcji. Tradycyjnie, posolona masa serowa po 24 godzinach odsączania do koziego żołądka – w Tureckim tulum znaczy pojemnik ze skóry (tak samo nazywa się zresztą instrument muzyczny, odpowiednik polskich dud – w staropolskim dudy oznaczały zresztą także wnętrzności zwierzęce, a sam instrument szyto zwykle z koźlej lub baraniej skóry). Tak spreparowany ser trafia do jaskini (teraz także do piwnicy) o wilgotności 75 – 80 proc. Spędza tam 2 do 3 miesięcy, a czasem nawet pół roku. Tak przynajmniej wygląda tradycyjny wyrób tego sera, kultywowany przede wszystkim we wschodniej Anatolii, w prowincjach Bingöl, Erzincan, Elazig, Tunceli i Erzurum.
Obecnie Tulum Peynir wytwarzany jest także z mleka owczego.
Grecką wersją Tulum jest ser Touloumisio.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych