Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Zincarlin | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Zincarlin


Zincarlin to ser serwatkowy (podobnie jak słynna ricotta), produkowany w lombardzkich prowincjach Como oraz Varese, a także w szwajcarskim kantonie Ticino, w okolicach Monte Generoso. Tradycyjnie był to ser letni, który dojrzewał aż do zimy. Podobnie jak ricottę formuje się go w niezbyt wielkie kilkuset gramowe kulki. Zincarlin robi się z mleka krowiego, sezonowo wzbogacanego kozim. Masę doprawia się solą, pieprzem i niekiedy także świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Pierwotnie jest biały, ale w czasie dojrzewania nabiera żółtego koloru, a także bardziej wyrazistego smaku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych