Porra Antequerana (Gazpacho pomidorowe)
Porra Antequerana to kolejny wariant andaluzyjskiego
Gazpacho. Jak wskazuje nazwa wywodzi się z miasteczka
Antequera, ale popularny jest też w najbliższej dużej metropolii, czyli położonej 50 km na południe
Maladze. Sama nazwa
Porra wywodzi się od tłuczka, którym miażdżono składniki na chłodnik. Przepis blisko spokrewniony jest przy tym z
Salmorejo, charakterystycznym dla leżącej na północy Kordoby. W obu przypadkach mamy do czynienia z chłodnikiem gdzie warzywną bazą jest pomidor, a jako dodatek stosuje się wiórki szynki i kawałki jajek na twardo, którymi posypuje się zupę. Nie ma tu takich skłądników jak
ogórek znany z
Gazpacho Andaluz, ale za to dodaje się
paprykę - jak to zwykle w Gazpacho bywa najczęściej zieloną, chociaż może być także czerwona. Porra Antequerana od samego Salmorejo a także innych Gazpacho różni się gęstością - do tej wersji hiszpańskiego chłodnika używa się więcej chleba w stosunku do pomidorów i często w ogóle nie dodaje się wody.
...