Aberdeen Angus to rasa krów wywodząca się z dwóch szkockich hrabstw: Aberdeenshire oraz Angus. Została wyselekcjonowana na początku XIX wieku i pierwotnie nazywała się Angus Doddies. Pierwotnie były to tylko czarne sztuki dziś znane jako Black Angus, które dość szybko zostały introdukowane na Tasmanii i Nowej Zelandii (w pierwszej połowie XIX wieku). Wówczas wyselekcjonowane także czerwone bydło Red Angus. Nie wszędzie zostało jednak dobrze przyjęte – w USA dokąd populacja Angusa trafiła pod koniec XIX wieku uznanie zdobyła tylko czarna odmiana i do dziś jest dominująca.
Angus, obok japońskiego Wagyu, jest uznawana za najlepszą wołowinę dostępną na świecie. Zawdzięcza to siatce tłuszczu przerastającej mięso, które zyskuje przez to marmurkowy wygląd. Dzięki temu swoją soczystość zawdzięcza tak brytyjski Roast Beef, dla którego selekcja była właściwie przeznaczona, jak i amerykański stek typu Rib-eye, przypominający nieco francuskie Antrykoty (jest krojony właściwie z tego samego mięsa) ale grubsze i zawierające zwykle większy przekrój mięsa.