Camaron Rebosado to rodzaj filipińskiej Tempury, czyli owoców morza (np. krewetek), a niekiedy także warzyw, obtoczonych półpłynnym ciastem i smażonych w głębokim tłuszczu.
Składniki:
– 1 kg surowych krewetek
– mąka ryżowa do obtaczania
Ciasto:
– 200 gr mąki pszennej
– 50 gr mąki ryżowej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– jajko
– 150 ml bardzo zimnej wody
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Krewetki obrać ze skorupek, posilić o obtoczyć w mące ryżowej
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta – powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (jeśli potrzeba dodać nieco wody)
- W rondlu rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia
- Krewetki zamaczać w cieście i smażyć w tłuszczu, a się zezłocą