Rosnącą w Chile i Argentynie Cukrownicą Trójlistną (łac. Aloysia triphylla), zwaną też Lippią Trójlistną, zachwycili się hiszpańscy kolonizatorzy. Urzekł ich silny cytrynowy aromat. Roślinę sprowadzili więc do Europy, aby wykorzystać ją w przetwórstwie perfum – Cukrownicę użyli do tworzenia olejku werbenowego (pochodzi z rodziny werbenowatych i czasem jest nazywana jako Werbena Cytrynowa).
Zastosowanie znalazła także w kuchni, kiedyś szczególnie popularna była na południu Francji. Lippią aromatyzuje się farsze do mięs, drobiu i ryb, dodaje ją do sosów i sałatek, a także dodań duszonych i smażonych – używa się jako zamiennika dla Trawy Cytrynowej. Aromatyzuje się też napoje, np. w Maroku dodaje do herbaty. Verbascoside, ester cukrowy zawarty w liściach werbeny, jest silnym antyoksydantem przez co, po wyekstrahowaniu dodaje się go także do żywności funkcjonalnej.