Friulia-Wenecja Julijska to nieco uboższy krewny sąsiedniej Wenecji Euganejskiej ze stolicą w Wenecji, który przez wieki był jednak podporządkowany morskiej republice. Dożowie rejon ten postrzegali raczej jako zaplecze produkcyjne – tak mężczyzn powoływanych do wojska jak i taniej żywności przeznaczonej dla mas. Dlatego to właśnie Wenecja Julijska stała się matecznikiem włoskiej kukurydzy i robionej z niej Polenty. I tak pozostało – tutejsza kuchnia jest raczej prosta. Co więcej XVIII wieczny epizod przynależności do monarchii Austro-Węgier wzbogacił ją o nuty środkowo-europejskie. Mimo tak niesprzyjającej historii udało się jednak stworzyć miejscową legendę i perłę: Prosciutto di San Daniele, które ceną przebija nawet szynkę z Parmy.
Przepisy
Polenta
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Frico (Placek serowy)
- Jota (Zupa fasolowa)
- Minestra di fagiole e orzo (Zupa fasolowa z kaszą)
- Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Anguilla Ai Ferri (Węgorz z rusztu)
Smaki
Warzywa i owoce
- Borlotti / Borlotto (fasola)
- Brovada (marynowana rzepa)
- Cannelini / Cannelino (fasola)
- Cicoria Zuccherina (cykoria)
- Pistum (siekana rzepa)
- Rosa di Gorizia (cykoria)
Produkty zbożowe i oleje
- Cjarson (pierogi)
- Pan de frize dolce (ciasto)