Kalarepa (łac. Brassica oleracea var. gongylodes L.) to jedna z odmian Kapusty Warzywnej, która dość późno przebiła się w europejskiej kuchni. Znana już była w Rzymie, ale pierwsze uprawy pojawiły się w XVIII wieku, a do Polski trafiła kilka dekad później. W międzyczasie rozprzestrzeniła się także w Indiach (Knolkhol lub Nookal), szczególnie w jej południowej części oraz w Kaszmirze (Moonji), gdzie jest jednym z ważniejszych warzyw.
Ma jadalne liście, ale bardziej ceni się jej miąższ. Biały, chrupki i soczysty – siłą rzeczy przypominający nieco miąższ głąba z Kapusty Głowiastej. Przez to kalarepę nie tylko się gotuje w zupach i gulaszach, ale także dodaje do sałatek, a jej główki niekiedy też się faszeruje i np. zapieka.
Przepisy z kalarepą
Bałkany
– Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
Włochy
– Bagna Cauda / Bagna Caôda (Sos sardelowy z warzywami)
Francja
– Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
Norwegia
– Får i Kål / Fårikål (Gulasz jagnięcy z kapustą)