Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Lakka / Multe / Molte / Hjortron | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lakka / Multe / Molte / Hjortron


To relikt epoki lodowcowej zwany Malina Moroszka lub Moroszka. W Polsce prawie już jednak nie występuje – rośnie raczej w strefie polarnej: krajach nordyckich (w Laponii), Rosji oraz Kanadzie (tu związana jest z kulturą Inuiti). Wyglądem i smakiem przypomina niedojrzałą, żółtawą jeżynę (jest dość kwaśna) – nie mylić z bardziej czerwoną Jeżyną Arktyczną czyli Mesimarja. Robi się z niej powidła, wina (m.in. w Szwecji i Kanadzie), a także nalewki – fiński Lakkalikööri.
W każdym z krajów Moroszka ma inną nazwę:
Cloudberry – Kanada
Multe / MolteNorwegia
Hjortron – Szwecja
Lakka – Finlandia

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych