Lombardia to najbogatsza z włoskich krain. Żyzna delta Padu nie zabezpiecza tylko doskonałych upraw – jak chociażby najlepszych odmian ryżu takich jak Arborio czy Carnaroli, które stanowią o istocie kuchni północnej Italii. To także tereny pod wypas najlepszych trzód i stad, m.in. krów które dają mleko dla najlepszych włoskich serów od Gorgonzoli po Grana Padano. Tonu kuchni rzecz jasna nadaje stołeczny Mediolan ze swoimi klasykami: Risotto alla Milanese, Ossobuco alla Milanese oraz Cotoletta alla Milanese. Nie mniej także mniejsze miasta przeszły do annałów kuchni: Cremona ma swoją Mostardę, Bergamo pierogi Casoncelli, a na północy w Vatelinie jada się Pizzoccheri, zapiekankę z gryczanym makaronem.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Asparagi alla Milanese (Szparagi po Mediolańsku)
- Bresaola Condita (Bresaola z Jajkiem)
- Insalata di Nervetti (Sałatka z nóżek cielęcych)
Polenta
- Polenta Taragna (Polenta kukurydziano-gryczana)
- Polenta Uncia (Polenta kukurydziano-gryczana z szałwią i czosnkiem)
- Pult (Polenta pszenno-kukurydziana)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Casoncelli alla bergamasca (Pierogi z mięsem)
- Mondeghili (Pulpety)
- Pizzoccheri (Zapiekanka z makaronu gryczanego)
- Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
- Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
- Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
- Sciat (Placki serowe)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Cotoletta (Piccata) alla Milanese (Sznycel mediolański)
- Lavarello in Carpione (Sieja marynowana)
- Mondeghili (Pulpety)
- Oca Farcita (Gęś faszerowana)
- Ossobuco alla Milanese (Gicz cielęca po mediolańsku)
Smaki
Pasty, Sosy i Przyprawy
Warzywa i owoce
- Borlotti / Borlotto (Fasola)
- Cannelini / Cannelino (Fasola)
- Asparago Rosa di Mezzago (szparagi różowe)
Produkty zbożowe i oleje
- Carnaroli (ryż)
- Casoncelli (pierogi)
- Farfalle (makaron)
- Fitascetta (pieczywo)
- Mariconda (kluski)
- Marubini (pierogi)
- Panettone (pieczywo)
- Pizzoccheri bianchi (kluski)
- Scarpinocc (pierogi)
- Strichetti (makaron)
- Tortelli Cremaschi (pierogi)
Sery i nabiał
- Agri di Valtorata
- Bagoss
- Bel Paese
- Bitto
- Branzi
- Caprini Bergamaschi
- Caprino a Fermentazione Lattica
- Casatta di Corteno Golgi
- Casera
- Casolet della Val Camonica
- Crescenza
- Formagella
- Formai del Mut
- Gorgonzola
- Grana (Granano) Lodigano
- Grana Padano
- Mascarpone
- Pannerone
- Quartirolo Lombardo
- Provolone Valpadana
- Robiola
- Salva (Cremasco)
- Scimudin
- Semuda
- Silter Camuno-Sebino
- Stracchino
- Strachitunt
- Taleggio
- Zincarlin
Wędliny
- Bastardei
- Borzat
- Bresaola
- Cacciatori d’oca
- Cacciatorino
- Luganega (Luganica / Lucanica)
- Salam Casalin
- Salame Brianza
- Salame Cremona
- Salame della Bergamasca
- Salame di Cavallo
- Salame di Milano
- Salame di Varzi
- Salame d’oca
- Salame Montavano
- Salametto
- Salamini Italiani alla Cacciatora
- Silnzega
- Violino
Ryby
- Misultin (marynowana aloza)