Lombardia

Veneto

Lombardia to najbogatsza z włoskich krain. Żyzna delta Padu nie zabezpiecza tylko doskonałych upraw – jak chociażby najlepszych odmian ryżu takich jak Arborio czy Carnaroli, które stanowią o istocie kuchni północnej Italii. To także tereny pod wypas najlepszych trzód i stad, m.in. krów które dają mleko dla najlepszych włoskich serów od  Gorgonzoli po Grana Padano. Tonu kuchni rzecz jasna nadaje stołeczny Mediolan ze swoimi klasykami: Risotto alla MilaneseOssobuco alla Milanese oraz Cotoletta alla Milanese. Nie mniej także mniejsze miasta przeszły do annałów kuchni: Cremona ma swoją Mostardę, Bergamo pierogi Casoncelli, a na północy w Vatelinie jada się Pizzoccheri, zapiekankę z gryczanym makaronem.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)