Łubin


Łubin (łac. Lupinus) to roślina strączkowa, która w kuchni robi się coraz bardziej popularna. Wszystko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, który kwalifikuje go do używania w ramach diety. Niektóre odmiany łubinu zawierają goryczkowate, toksyczne alkaloidy, których przed spożyciem należy się pozbyć – ziarna trzeba kilka dni moczyć w wodzie. Nie mniej w sprzedaży raczej pojawia się pozbawiony ich Łubin Słodki. Zresztą takie odmiany jak Łubin Biały (łac. Lupinus albus) od wieków używane są w kuchni śródziemnomorskiej. Zazwyczaj serwuje się go jako przekąskę – w Grecji tradycyjnie jada się go po parogodzinnym moczeniu. Z kolei bogaty w białko Łubin Zmienny (łac. Lupinus mutabilis) zwany niekiedy Andyjskim, tradycyjnie był używany przez południowoamerykańskich Indian w zupach, daniach duszonych oraz potrawkach.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych