Majeranek


Majeranek Ogrodowy (łac. Origanum majorana) to jedno z niewielu ziół, z tak silną obecnością w naszym regionie, Europie Środkowej. W istocie wywodzi się z Azji Mniejszej. Na Bliskim Wschodzie jest niekiedy utożsamiane z Oregano, które jest po prostu innym gatunkiem tej samej rośliny: Lebiodki. Aromat obu ziół jest jednak całkiem inny. Poza tym Majeranek charakteryzujący się delikatniejszymi listkami, także w Polsce, to przede wszystkim przyprawa do ciężkich dań duszonych oraz zup – tłustych (Żurek) i zawierających rośliny strączkowe (Grochowa). Nie jest to zresztą przypadek: Majeranek reguluje procesy trawienne.
Co ważne stosowany jest raczej w postaci suszonej.

[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box] Przepisy z Majerankiem


Skandynawia

Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
Martinigansl / Mortensgås / Mårtengås (Pieczona gęś)

Austria

Fiakergulasch (Gulasz wołowy)

Czechy

Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)
Táborský Maňas (Kasza zapiekana z grzybami)

Bałkany

Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)

Włochy

Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
Acciughe Ripiene al Forno (Sardele nadziewane)
Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)

Meksyk

Carnitas (Duszona wieprzowina)
Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych