Majeranek Ogrodowy (łac. Origanum majorana) to jedno z niewielu ziół, z tak silną obecnością w naszym regionie, Europie Środkowej. W istocie wywodzi się z Azji Mniejszej. Na Bliskim Wschodzie jest niekiedy utożsamiane z Oregano, które jest po prostu innym gatunkiem tej samej rośliny: Lebiodki. Aromat obu ziół jest jednak całkiem inny. Poza tym Majeranek charakteryzujący się delikatniejszymi listkami, także w Polsce, to przede wszystkim przyprawa do ciężkich dań duszonych oraz zup – tłustych (Żurek) i zawierających rośliny strączkowe (Grochowa). Nie jest to zresztą przypadek: Majeranek reguluje procesy trawienne.
Co ważne stosowany jest raczej w postaci suszonej.
[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box]
Przepisy z Majerankiem
Skandynawia
– Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
– Martinigansl / Mortensgås / Mårtengås (Pieczona gęś)
Austria
– Fiakergulasch (Gulasz wołowy)
Czechy
– Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)
– Táborský Maňas (Kasza zapiekana z grzybami)
Bałkany
– Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
– Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
– Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)
Włochy
– Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
– Acciughe Ripiene al Forno (Sardele nadziewane)
– Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Meksyk
– Carnitas (Duszona wieprzowina)
– Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)