Marche to włoski region niezbyt rzucająca się w oczy. Rozpięty między górami półwyspu Apenińskiego, a Morzem Adriatyckim czerpie z obydwu źródeł. Wypasane w górach stada owiec dają niezywkle bogate w smaku mleko z którego powstaje cała długa lista serów typu Pecorino. Z drugiej strony porty z Ankoną na czel zapewniają bogactwo owoców morza i ryb, z których robi się przede wszystkim doskonałą zupę Brodetto. W Marche nie brak też kuchni wykwintnej. Z Pesaro pochodził kompozytot-smakosz Gioacomo Rossini, który nie tylko zostawił przepis na polędwicę ale też Cannelloni alla Pesare. Jeszcze większy wpływ na kuchnię miał dwór książęcy z Urbino, który pozostawił takie dania jak Vincigrassi czy też Lumachelle all’Urbinate.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Olive all’Ascolana (Oliwki faszerowane)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Brodetto (Zupa rybna)
- Cannelloni alla Pesare (Cannelloni alla Rossini)
- Crocette alle Erbe (Ślimaki sosie winno-ziołowym)
- Lumachelle all’Urbinate (Zupa warzywna z Urbino)
- Vincigrassi (Zapiekanka makaronowa z Urbino)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)
Smaki
Produkty zbożowe i oleje
- Crescia / Crostolo (placki)
Sery i nabiał
- Barzotto di Grotta
- Caciotta
- Cagiolo
- Casciotta
- Formaggio di Fossa
- Pecorino alle Vinacce
- Pecorino in Fossa
- Pecorino Nostrano
- Pecorino Tartufato
- Ricotta Secca / Ricotta Salata
- Slattato
- Sogliano Fossa
Wędliny
- Ciauscolo
- Fegatino
- Mezzafegato
- Prosciutto Aromatizzato del Montefeltro
- Prosciutto di Carpegna
- Salame del Montefeltro
- Salame di Fabriano
- Salame Lardellato
- Sopressata di Fabriano
Mięso, ryby i owoce morza
- Crocette / Garagolo (ślimaki)