Masfouf to używane w Algierii i Tunezji określenie odnoszące się do kuskusu podawanego na słodko – w Maroko tego typu danie znane jest jako Seffa. W odróżnianiu od innych potraw na bazie kuskusu, kasza nie jest nasączana sosem, ale przygotowana na bazie wody i wzbogacana jedynie masłem. Masfouf w krajach Afryki Północnej serwowany jest jako posiłek w czasie Ramadanu. Jadany jest wieczorem przed snem – towarzyszyć może mu szklanka mleka.
Poza samą kaszą nie ustalonej listy składników. Najczęściej używa się jednak owoców, tak jak w poniższym przepisie.
Składniki:
– pół kg kuskusu
– 100 gr daktyli, przeciętych wzdłuż na pół
– 200 gr winogron
– łyżeczka wody różanej
– 4 łyżki cukru
– 100 gr masła
Przygotowanie:
- Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.
- Gorący kuskus połączyć z masłem i cukrem.
- Na półmisku wyłożyć kuskus.
- Na kaszy ułożyć winogrona i daktyle.