Oca Amb Peres (Gęś pieczona z gruszkami)


Podawanie mięsa z gruszkami to specjalność Katalonii. W tym właśnie zestawieniu Salvador Dali uwielbiał jadać np. królika. Znacznie dłuższe tradycje i silniejsze zaczepienie kulturowe ma jednak przepis na Oca Amb Peres, gęś pieczoną z gruszkami. Szczególnie związany jest z położonym na północnych zachodzie rejonem miasta Girona (hiszp. Gerona), nie daleko od granicy francuskiej.
Oca Amb Peres serwuje się tu zazwyczaj z okazji dwóch ważnych okazji. Pierwsza do dzień św. Michała obchodzony 29 września – wówczas zarówno gąski jak i gruszki są jeszcze całkiem młode. Jeszcze większe znaczenie ma jednak dzień przesilenia zimowego, przypadający na 21 – 21 grudnia, kiedy w okolicznych wsiach i miasteczkach można natknąć się na organizowaną z tej okazji fiestę – na stole rzecz jasna króluje gęsina z gruszkami.

Składniki:

gęś ok. 2,5 kg
– 3 łyżki łoju z gęsi lub smalcu
– 3 ząbki czosnku
liść laurowy
Gruszki z sosem:
– 6 twardych niezbyt dużych gruszek, obranych (pozostawić ogonki)
– duża cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
– łyżka orzeszków piniowych (ew. płatków migdałów)
– łyżka rodzynek
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżeczka mielonego cynamonu
– 100 ml winiaku
– łyżka cukru
– 2 łyżki łoju z gęsi lub smalcu

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
    • Na małej patelni rozgrzać łój/smalec i przez parę minut na małym ogniu dusić w nim ząbki czosnku oraz liść laurowy.
    • Tuszkę gęsi ponakłuwać cienkim nożem ze wszystkich stron i natrzeć solą.
    • Gęś ułożyć w brytfannie i podlać ją łojem/smalcem (czosnek i liść laurowy również umieścić w brytfannie.
    • Mięso piec pod przykryciem około 2 godzin, stale podlewając je gromadzącym się na dnie tłuszczem.
    •  W międzyczasie przygotować gruszki: w rondlu rozgrzać łój/smalec. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę oraz czosnek.
    • Dodać pinie, rodzynki, cynamon, cukier oraz pomidory. Dusić około kwadransa, aż sos zgęstnieje.
    • Dolać brandy, doprowadzić do wrzenia i umieścić w sosie gruszki, ogonkami do góry. Znów zagotować i na małym ogniu dusić około 20 minut.
    •  Gęś wyłożyć na półmisek, obłożyć gruszkami, a sos pozostały po duszeniu gruszek podawać oddzielnie w sosjerce.

 
Gęś serwować z pieczonym lub podsmażanymi na oliwi ziemniakami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych