Piemont przez wieki stanowiły część księstwa Sabaudi. Dlatego trudno o włoski rejon gdzie wpływy kuchni sąsiedniej Francji byłyby większe. Piemontczycy, a w szczególności mieszkańcy Turynu, należą do najbogatszych w kraju, dlatego śladem Francuzów od wieków dogadzają sobie treściwymi daniami mięsnymi – o istocie menu stolicy stanowią takie potrawy jak Bollito Misto, Finanziera czy też Fritto Misto. Piemont ma jednak też własne unikalne bogactwa. Trufle to największy rarytas. Poza nimi wizytówką pozostaje ryż oraz wino, przede wszystkim Barollo, produkowane z wingorn szczepu Nebiolo – jako mariaż tych dwóch charakterystycznych smaków powstało Risotto al Barolo.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Fonduta Piemontese (Piemonckie Fondue)
- Uova alla Piemontese con Tartufo Bianco (Jaja z białą truflą)
- Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)
Polenta
- Polenta Saracena (Polenta gryczana)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
- Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Bollito Misto (Wybór gotowanych mięs)
- Finanziera (Piemoncka potrawka z mięsa i podrobów)
- Fritto Misto / Fricassà Mëscià (Wybór mięs smażonych)
- Manzo Brasato / Brasato al Barollo (Wołowina duszona w winie)
- Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
Smaki
Smaki i przyprawy
- Bagna Caôda (Sos sardelowy)
- Bagnet Verd (sos)
- Cougna Mostarda d’uva Piemontese
Produkty zbożowe i oleje
- Agnolotti (pierożki)
- Arborio (ryż)
- Carnaroli (ryż)
- Grissini (pieczywo)
- Maratelli (ryż)
- Miaccia / Miassa (placki)
- Tajarin (makaron)
Sery i nabiał
- Bettelmatt
- Bra
- Bruss (Bross)
- Casale (Caso)
- Castelmagno
- Montebore
- Murazzano
- Ossolano
- Paglierino
- Raschera
- Toma di Elva
- Toma Piemontese
Wędliny
- Bale d’Aso
- Batsua
- Bresaola
- Bundiola (Bondiola)
- Coppa Cotta
- Crudo di Cuneo
- Filetto Baciato di Ponzone
- Mica
- Mocetta
- Mustardela
- Paletta
- Preti
- Prosciutto Montano Vigezzino
- Prosciutto Crudo dell’Alta Valle di Susa
- Salame Cremona
- Salame di Capra
- Salame di Cavallo
- Salame di Cinghiale
- Salame di Giora
- Salame di Patate
- Salame di Testa
- Salame di Turgia
- Salametto Casalingo
- Salami d’Asino
- Salsiccia di Bra
- Sanguinaccio
- Trippa di Moncalieri
Mięso
- Bue Grasso di Carrù e Moncalvo (wołowina)
- Frisse o Grive (pulpety)
- Piedmontese (wołowina)