Queso San Simón da Costa

Queso San Simón da Costa to hiszpański półtwardy ser wędzony z mleka krowiego, produkowany w regionie Tierra Llana w prowincji Lugo (Galicja). Od 2008 roku objęty ochroną regionalną DOP wyróżnia się charakterystycznym stożkowanym kształtem – analogiczny ma inny galicyjski ser Queso de Tetilla. Również on ma długą historię sięgającą czasów Celtyckich, a w średniowieczu był używany jako forma płatności. Obecnie jest ceniony za unikalny smak łączący delikatność mleka krowiego z aromatem wędzenia. Przed wędzeniem na drewnie brzozowym obłupanym z kory dojrzewa od 30 do 45 dni. Skórkę ma twardą koloru żółto-ochrowego, a miąższ gęsty z nielicznymi, małymi oczkami. Queso San Simón da Costa podaje się z orzechami, miodem i winem, szczególnie z lokalnym Mencía.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych