![]() |
Jesień to czas pierwszych zbiorów oliwek. Na pierwszy ogień idą te niedojrzałe, zielone – ich zbiory trwają od przełomu września i października, aż do połowy listopada. Wówczas owoce robią się już wyrośnięte i barwę zmieniają na czarną. Te strząsane z drzew (zbiory są robione ręcznie) będą aż do stycznia, lutego.
Jeden z najsłynniejszych oliwkowych przysmaków to prowansalska Tapenade. Pasta z oliwek używa nie tylko do smarowania grzanek, ale też jest dodawana do mięs, czy makaronów.
Dziś największy producent oliwek to jednak Hiszpania. Z południa kraju, z Andaluzji wywodzi się z kolei Pato a la Sevillana, prosty przepis na potrawkę z kaczki, której towarzyszą oliwki, owoce cytrusowe i sporo przypraw – pod tym względem widać wpływy orientalne.
Nic dziwnego, że w dość podobny sposób tunezyjscy Arabowie, historycznie mocno związani z półwyspem Iberyjskim, przygotowują cielęcy gulasz Zitounia.