Piliç Tandir to przepis stworzony jako wariacja Kuzu Tandir czyli pieczonej jagnięciny. Oba to przepisy wiejskie – mięso pieczone jest w ziemnych piecach tandir. Przepis na pieczonego kurczaka zaczął w Turcji zyskiwać na popularności wraz z rozwojem hodowli drobiu, tańszego w utrzymaniu niż jagnięcina.
Składniki:
– 4 ćwiartki kurczaka
– 5 ząbków czosnku, drobno posiekanego
– 2 łyżeczki tymianku
– łyżeczka papryki suszonej
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Mięso natrzeć siekanym czosnkiem i solą. Oprószyć tymiankiem, papryką i czarnym pieprzem.
- Kurczaka ułożyć w brytwannie i podlać oliwą.
- Brytwannę wstawić do piekarnika. Piec godzinę regularnie polewając wyciekającym sosem.