Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)

Popularne tureckie danie Sebzeli Pilic Güvec nazwę swoją zapożyczyło od naczynia w którym powstaje. Chodzi o güveç rodzaj glinianego naczynia w którym dusi się nie mięso, ale także ryby, owoce morza, czy też warzywa – analogiczne danie Giouvetsi o tym samym rodowodzie funkcjonuje zresztą w Grecji. Dziś do przygotowywania potrawy używa się już jednak raczej rondla, a w güveç tylko ją podaje.
Analogicznym daniem z jagnięciny jest Kuzu Güveç.

Składniki:

– duża ćwiartka kurczaka, wytrybowana i pocięta na kawałki
– 12 szalotek, posiekanych
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 4 pomidory, posiekane
– szklanka bulionu
– 100 gr grzybów pokrojonych w plasterki
– mały bakłażan pokrojony w podłużne kawałki
cukinia pokrojona w podłużne kawałki
marchewki, obrana i pokrojona w podłużne kawałki
– 3 chili, posiekane
oliwa

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy i parę minut podsmażyć szalotki oraz czosnek
    • Dodać mięso kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Dodać pomidory i chili.
    • Doprawić solą i popieprzyć. Dolać bulionu. Dusić około kwadrans.
    • Równocześnie rozgrzać w rondlu do głębokiego smażenia.
    • Partiami podsmażać w oliwie warzywa.
    • Na środku ceramicznej miski ułożyć kurczaka, a dokoła wyłożyć warzywa.

(Poniżej przepis na danie duszone w glinianym garnku güvec)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych