Popularne tureckie danie Sebzeli Pilic Güvec nazwę swoją zapożyczyło od naczynia w którym powstaje. Chodzi o güveç rodzaj glinianego naczynia w którym dusi się nie mięso, ale także ryby, owoce morza, czy też warzywa – analogiczne danie Giouvetsi o tym samym rodowodzie funkcjonuje zresztą w Grecji. Dziś do przygotowywania potrawy używa się już jednak raczej rondla, a w güveç tylko ją podaje.
Analogicznym daniem z jagnięciny jest Kuzu Güveç.
Składniki:
– duża ćwiartka kurczaka, wytrybowana i pocięta na kawałki
– 12 szalotek, posiekanych
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 4 pomidory, posiekane
– szklanka bulionu
– 100 gr grzybów pokrojonych w plasterki
– mały bakłażan pokrojony w podłużne kawałki
– cukinia pokrojona w podłużne kawałki
– marchewki, obrana i pokrojona w podłużne kawałki
– 3 chili, posiekane
– oliwa
Przygotowanie:
-
- W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy i parę minut podsmażyć szalotki oraz czosnek
- Dodać mięso kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Dodać pomidory i chili.
- Doprawić solą i popieprzyć. Dolać bulionu. Dusić około kwadrans.
- Równocześnie rozgrzać w rondlu do głębokiego smażenia.
- Partiami podsmażać w oliwie warzywa.
- Na środku ceramicznej miski ułożyć kurczaka, a dokoła wyłożyć warzywa.
(Poniżej przepis na danie duszone w glinianym garnku güvec)