Kalakukko (Ciasto z rybami)

Nazwa tego fińskiego dania znaczy tyle co rybi kogut. Wbrew pozorom nie jest to jednak rodzaj pieczonego drobiu, ale ciasto chlebowe nadziewane rybami. Kalakukko przypominające ruski piróg, wywodzi się z Savo (za jego miejsce narodzin uchodzi miasteczko Kupio). To prowincja ze środkowo-wschodniej części kraju, znajdującej się pod wpływem kultury ruskiej nie mniejszym niż polskie kresy wschodnie. Ten sposób przygotowania ryb powoduje, że długo zachowuje ono świeżość, dlatego Finowie często nazywają je „największą konserwą świata”. Na wschodzie Finalndii Kalakukko można dostać w dobrych piekarniach.

Składniki:

Ciasto
– 1 kg mąki żytniej
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki masła
Nadzienie
– 1,5 kg małych drapieżnych ryb słodkowodnych, takich jak okonie lub sielawy (oskrobanych, wypatroszonych i umytych) lub dużą pokrojoną w dzwonki
– 250 gr karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie pasy
– 150 gr tłustego boczku pokrojonego w plasterki
– pęczek posiekanego koperku

Przygotowanie:

    • Zagnieść ciasto z litrem wody i odstawić
    • Piekarnik rozgrzać do temp. 250 st.C.
    • Ciasto rozwałkować na nieco owalny placek grubości ok. 3 m.
    • Na środku placka ułożyć ryby, posolić i popieprzyć je. Przykryć je boczkiem i karkówkiem. Całość oprószyć koperkiem.
    • Zawinąć placek wokół ryb i mięsa, tak aby powstało coś na kształt chleba.
    • Chleb włożyć do piekarnika na około kwadrans, tak aby skórka zarumieniła się.
    • Temperaturę zmniejszyć do 150 st.C., ciasto wyjąć z piecyka, zawinąć w folię aluminiową i z powrotem włożyć. Piec 5 do 6 godzin.

 
Kalakukko kroi się na plastry jak chleb.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych