Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)


Kainuu to położony w środkowo-wschodniej części Finlandii region graniczący z Rosją. Jest to jedno wielkie pojezierze. Lasy zajmują tu aż 95 proc. powierzchni i są poprzetykane setkami jezior i rzek – jedna z etymologicznych teorii nazwę Kainuu tłumaczy jako kraina bagien. Z tego względu Kainuu jest fińskim zagłębiem wędkarskim – szczególnie popularne są połowy okoni i szczupaków. To właśnie te ryby były tradycyjną bazą do tutejszej Kainuulainen Kalakeitto czyli zupy rybnej a la Kainuu. Od czasu, gdy danie to zdobyło popularność w całym kraju, do jego przygotowania zaczęto używać także ryb morskich nie tylko tych o białym mięsie, ale także łososia.
Kainuulainen Kalakeitto zdążyła już wejść w skład menu Bożonarodzeniowego. Zwykle podaje się ją z żytnim chlebem.

Składniki:

– pół kg filetów ryb słodkowodnych (najlepiej szczupaków i okoni), ew. ryb morskich, pokrojonych na kawałki
– 1,5 litra bulionu rybnego lub wody
– 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– duża cebula, pocięta na cztery
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 2 łyżki masła
– łyżka mąki żytniej
– mała czerwona cebula, drobno posiekane
– garść siekanego koperku
– garść siekanej pietruszki

Przygotowanie:

    • Zagotować bulion, dodać cebulę ciętą w ćwiartki oraz ziele angielski. Gotować, aż płyn zredukuje się o połowę.
    • Przecedzić wywar, ponownie go zagotować i dodać ziemniaki. Gotować około 10 minut.
    • Dodać ryby i gotować około 5 minut. Doprawić solą.
    • W międzyczasie roztopić masło i zrobić lekką zasmażkę z żytnią mąką oraz dodatkiem kilku łyżek wywaru.
    • Zasmażkę dodać do zupy.
    • Zupę podawać z koperkiem, pietruszką oraz siekaną cebulą.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych