Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cacik (Sos jogurtowy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cacik (Sos jogurtowy)

Grecki Tzatziki czy też turecki Cacik. Nie ma chyba bardziej znanego sosu z południowo-wschodniej Europy. W Azji Mniejszej robi się go od zarania imperium Ottomańskiego, gdzie jogurt w XIII wieku sprowadzili tureccy nomadowie. Jest on tu tak popularny, że podaje się go nie tylko do meze czy dań głównych, ale także jako zupę.

Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą oraz pieprzem i posypać koperkiem.

Składniki:

– 500 gr jogurtu
– 4 łyżki oliwy
– 4 małe ogórki drobno posiekane
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– szczypta suszonej mięty
– łyżeczka siekanego koperku (opcjonalnie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych