Kebab, danie które rozsławiło turecką kuchnię w świecie, to po prostu pieczone mięso (samo słowo kebap wywodzi się od chaldejskiego kababu i oznacza piec). W różnych wersjach obecne jest zresztą także we wszystkich europejskich krajach, w których swoją spuściznę pozostawiło imperium Ottomańskie – m.in. bałkańskie Ćevapčići (Ćevapi, Kebapi). W tzw. street food najbardziej popularna wersja to tzw. Doner Kebab, które piecze się obracając na pionowych grillach (nazwę tłumaczy się dosłownie jako obracający się kebab), zwany też niekiedy Shaorma/Çevirm która to nazwa również odnosi się do procesu obracania mięsa. Niewiele ustępujący mu w popularności Şiş Kebab to także grillowane mięso, tyle że w kawałkach, nadziewane na metalowe szpatułki, czyli rodzaj szaszłyka. Najczęściej jest to jagnięcina, jak w przepisie poniżej, lub kurczak na filmie powyżej, ale także wołowina (link do filmu na dole).
Składniki:
– 1 kg udźca jagnięcego, wytrybowanego i podzielone na kwadratowe kawałki (ok. 3×3 cm)
– 2 duże pomidory pokrojone na 12 cząstek i wypestkowane
– 4 duże zielone chili (ew. 2 zielone słodkie papryki), pokrojone na spore kawałki
– 3 cebule
– łyżka masła
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę: na tarce o grubych oczkach zetrzeć cebulę, połączyć z oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać.
- Pokrojone mięso peklować w marynacie około 12 godzin.
- Uprzednio namoczone w wodzie (ok. pół godziny) szpatułki do grillowania nadziewać na przemian mięsem, papryką oraz pomidorami.
- Kebaby ułożyć na ruszcie i grillować do miękkości.
- Pozostałe dwie cebule posiekać i podsmażyć na maśle.
- Kebaby podawać z podsmażaną cebulą jako dodatkiem. Można też posypać siekanym rozmarynem.
(Poniższej przepis na Shish Kebab z wołowiny z warzywami grillowanymi oddzielnie – co jest zresztą dość częstą praktyką.)