Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Catalogna Racanate (Zapiekana cykoria szparagowa) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Catalogna Racanate (Zapiekana cykoria szparagowa)

Catalogna jest to apulisjka nazwa charakterystycznej dla Włoch odmiany cykorii bardziej powszechnie znanej jako Puntarelle – w Polsce najbardziej podobną do niej rośliną jest Mniszek Lekarski także charakteryzujący się postrzępionymi, zielonymi liśćmi.
Apulijczycy, którzy bardzo cenią swoje dziko rosnące zioła oraz rośliny (np. dzikie szparagi) dobrze wykorzystują także młodą i delikatną cykorię. Najchętniej zapiekają ją z pomidorami i kaparami – tak powstaje Catalogne Racanate znana też jako Catalogna Gratinata ew. Catalogna al Forno. W Polsce do tego przepisu poza mniszkiem używać można także liści mlecza, a nawet szpinak.

Składniki:

– 1 kg młodych liści catalognamniszkamleczu, ew. szpinaku
– 3 pomidory pokrojone w średniej wielkości kawałki
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 łyżki kaparów
– 2 łyżki bułki tartej
oliwa

Przygotowanie:

    • Na niedużej patelni i łyżce oliwy krótko podsmażyć cebulę z pomidorami
    • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
    • Na dnie glinianego lub ceramicznego naczynia do zapiekania ułożyć mniszek
    • Zioła przykryć pomidorami z czosnkiem oraz kaparami.
    • Całość oprószyć bułką tartą, pieprzem oraz solą. Skropić oliwą
    • Zapiekać około 20 – 30 minut, aż tarta bułka się zrumieni
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych