Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cheiropoiita Macaronia | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cheiropoiita Macaronia


To rodzaj domowego greckiego makaronucheiropoiita (gr. χειροποιητα) oznacza ręcznie robiony, a macaronia to po prostu makaron. Z tego też względu, jak to zwykle w przypadku domowych klusek nie ma jednego przepisu na ciasto i jednego sposobu wykrajania. Wedle jednej z tradycyjnych metod ciasto formowało się wokół cienkiej gałązki, którą obecnie można zastąpić cienkim drutem lub żyłką. Tak powstała wąska i długa rurka może być dzielona na krótsze kawałki, po czym jest suszona. Cheiropoiita Macaronia w tej wersji przypomina nieco włoskie Bucattini. Teraz coraz częściej robi się go jednak w formie długich nitek lub cienkich wstążek, przez co utożsamia się go ze Spaghetti lub Tagliatelle.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych